REȚEAUA EDUCAȚIONALĂ DE CALITATE ESTE O PARTE ESENȚIALĂ A EDUCAȚIEI DE CALITATE
Se află în plină desfășurare livrarea de mobilier nou pentru școlile generale și liceele din Miercurea-Ciuc, ca parte a unei dezvoltări de amploare fără precedent. Din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) se alocă 26,72 milioane lei pentru întreaga rețea educațională a orașului. Despre acest proiect a vorbit astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, primarul Korodi Attila și viceprimarul Sógor Enikő, la Școala Gimnazială „Nagy Imre”.
Săptămâna trecută furnizorul a început livrarea a aproape 17.000 de piese de mobilier, în valoare de 4,76 milioane lei, iar în luna ianuarie mobilierul va ajunge la 13 școli, constând în 7897 de bănci și 8377 de scaune reglabile, 329 de catedre și 383 de scaune pentru profesori, 175 de birouri pentru laboratoare de informatică (pentru două persoane) și 330 de scaune ergonomice, precum și 44 de dulapuri de depozitare.
„Acest an va fi anul educației din perspectiva primăriei. Un rezultat concret al acestuia este că toți elevii din școlile generale și liceele din oraș, precum și cei din grădinițe, vor primi bănci și scaune noi”, a subliniat primarul Korodi Attila. Așa cum a relatat, aproape 450 de săli de clasă vor fi dotate cu mobilier nou, iar 436 de săli vor fi echipate cu echipamente digitale, însoțite de materiale educaționale digitale. Vor fi amenajate 18 cabinete de științe ale naturii și 21 de cabinete pentru alte materii, iar 18 săli de psihopedagogie și 14 săli de sport vor fi dotate cu echipamente noi, la fel și patru ateliere școlare de la liceele tehnologice. Proiectul va continua cu dotarea grădinițelor, a Clubului Sportiv Școlar și a Casei Elevilor cu echipamente complet noi.
Viceprimarul Sógor Enikő consideră că prin acest proiect se realizează democratizarea condițiilor educaționale la Miercurea-Ciuc, deoarece toți copiii care frecventează instituțiile educaționale ale orașului vor învăța în condiții similare, astfel fiecare instituție va avea șanse egale de a atrage copii.
Edilii orașului au mai menționat că în spatele acestui proiect se află un volum uriaș de muncă. Echipa primăriei a dedicat aproape un an exclusiv pentru consultări cu directorii instituțiilor, iar implementarea proiectului presupune derularea unor proceduri de licitație și un imens volum de muncă logistică.
Proiectul este gestionat de Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI) în numele și pentru Ministerul Educației, finanțat din fonduri europene prin Planul Național de Redresare și Reziliență al României (PNRR), Componenta C15 Educație, cod proiect: F-PNRR-Dotari-2023-5850