chevron_right
Monitorul oficial local

Expoziția premiaților Szervátiusz Jenő

expoziție temporară
calendar
Muzeul Secuiesc al Ciucului
Esemenyek 2023 Csikimuzeum Szervatiusz

Fundația „Servátiusz” sărbătorește anul acesta a 20-a aniversare, ocazie cu care la Muzeul Secuiesc al Ciucului s-a deschis o expoziție a lucrărilor de artă ale acelor artiști din Bazinul Carpatic, care în ultimii 20 de ani au fost distinși cu „Premiul Szervátiusz Jenő” de către fundație.

Fundația Szervátiusz a fost fondată în 2003 de către sculptorul Szervátiusz Tibor, artist distins cu „Premiul Kossuth Tibor”, și soția acestuia, Klára, cu ocazia aniversării a 100 de ani de la nașterea tatălui artistului, Jenő Szervátiusz, sculptor ilustru la rândul său. În același timp, fundația a creat „Premiul Szervátiusz Jenő” cu scopul de a atrage atenția asupra artei maghiare și a artiștilor maghiari născuți în Bazinul Carpatic. Premiul este acordat anual artiștilor vizuali care prin arta lor prezintă rădăcinile culturii naționale printr-un mod remarcabil. Cultura formelor este – alături de limbă și muzică – cea mai importantă forță de păstrare a identității unei națiuni, cheia dăinuirii noastre. Din 2005, există premiul alternativ „Szervátiusz Jenő”, care se acordă celor care, prin munca lor, contribuie la întărirea sentimentului de identitate națională maghiară. În 2018, Klára Servátiusz a fondat „Bursa Servátiusz Tibor” care este acordată participanți ai educației artistice din Transilvania, pentru o perioadă de un an.

Pe lângă lucrările lui Jenő Szervátiusz și Tibor Szervátiusz, în cadrul expoziției sunt expuse lucrările următorilor artiști: Anna Kubinyi, Győző Somogyi, Tibor Rieger, Sándor Györfi, Lajos Győrfy, Éva Barabás, Csilla Kákonyi, Árpád Márton, András Gaál, Lajos Páll, Vince Bocskay, Lajos Bardócz, István Árkossy, Hunor Gyurkovics, Iván Berend, János Nagy, Ottó Szabó, Péter Matl, Gábor Homoki, Mária Petrás și Alina Petrás

Expoziția poate fi vizitată la Muzeul Secuiesc al Ciucului, de marți până duminică, între orele 9:00 și 17:00 în fiecare zi, până pe 30 noiembrie 2023.


Mai multe detalii
Esemenyek 2023 Csikimuzeum Szervatiusz