chevron_right
Helyi hivatalos közlöny

Szervátiusz Jenő-díjasok kiállítása

időszakos kiállítás képzőművészet
calendar
Csíki Székely Múzeum
Esemenyek 2023 Csikimuzeum Szervatiusz

Idén ünnepli megalakulásának 20. évfordulóját a Szervátiusz Alapítvány. Ebből az alkalomból nyílik kiállítás a Csíki Székely Múzeumban október 3. és november 30. között, ahol az alapítvány által az elmúlt húsz esztendőben Szervátiusz Jenő-díjjal kitüntetett Kárpát-medencei alkotók állítanak ki.

A Szervátiusz Alapítványt Szervátiusz Tibor Kossuth-díjas szobrászművész alapította a feleségével, Klárával, a szintén szobrász édesapja, Szervátiusz Jenő születésének 100. évfordulóján 2003-ban. Egyúttal létrehozta a Szervátiusz Jenő-díjat, azzal a céllal, hogy ráirányítsa a figyelmet a Kárpát-medencében születő magyar művészetre, magyar művészekre. A díjat a kuratórium évente adja át olyan képzőművészeknek, akik a nemzeti kultúra gyökereit felmutató, magas színvonalú művészetet hoznak, hoztak létre. A formakultúra ugyanis – a nyelv és zene mellett – a legfontosabb identitás-megtartó erő egy nemzet életében, a megmaradásunk egyik záloga. 2005 óta létezik az alternatív Szervátiusz Jenő-díj, amelyet azok kapják, akik munkájukkal hozzájárulnak a magyar nemzeti identitástudat erősítéséhez. Szervátiusz Klára 2018-ban megalapította a Szervátiusz Tibor Ösztöndíjat, amelyet erdélyi művészeti oktatásban résztvevő diákok kapnak egy éves időtartamra.

A kiállításon Szervátiusz Jenő és Szervátiusz Tibor alkotásai mellett kiállítanak: Kubinyi Anna, Somogyi Győző, Rieger Tibor, Györfi Sándor, Győrfy Lajos, Barabás Éva, Kákonyi Csilla, Márton Árpád, Páll Lajos, Gaál András, Bocskay Vince, Bardócz Lajos, Árkossy István, Gyurkovics Hunor, Berend Iván, Nagy János, Szabó Ottó, Matl Péter, Homoki Gábor, Petrás Mária, Petrás Alina

A kiállítás november 30-ig, keddtől vasárnapig naponta 9 és 17 óra között látogatható a Csíki Székely Múzeumban. Meghosszabbítva december 3-ig!


Bővebben
Esemenyek 2023 Csikimuzeum Szervatiusz