STRÂNGERE DE FONDURI LA PELERINAJUL PENTRU CEI AFECTAȚI DE INUNDAȚII

Inundațiile din ultimele săptămâni au provocat pagube grave în mai multe zone din Secuime. În județul Covasna aproape 400 de gospodării au fost inundate – traiul de zi cu zi a devenit incert pentru mii de oameni. Evaluarea pagubelor este încă în desfășurare, dar este deja clar: acum este cea mai mare nevoie de ajutor.
„Mă bucur că putem ajuta chiar în timpul pelerinajului – aceasta este adevărata putere a solidarității”, a declarat primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Korodi Attila. Acesta a atras atenția și asupra campaniei de strângere de fonduri a organizației Caritas Alba Iulia în cadrul conferinței de presă susținute, joi, în care a prezentat cele mai importante informații legate de pelerinajul de Rusalii. Scopul declarat este de a oferi ajutor țintit și eficient celor care și-au pierdut casa și mijloacele de trai în urma viiturii.
„Este vorba despre familii a căror existență a fost distrusă. Inundațiile nu au luat doar bunuri materiale, ci și speranță și siguranță. Pentru ca acești oameni să își poată reconstrui viața, este nevoie de sprijin colectiv. Această sărbătoare înseamnă pentru noi, an de an, o reîncărcare spirituală, dar acum miza este și mai mare: pe lângă reînnoirea trupului și sufletului, accentul cade pe grija pentru ceilalți și dorința de a ajuta. Îi rugăm pe toți să profite de această ocazie și, dacă pot, să ofere ajutor”, a spus Korodi Attila.
Deși dezastrul de la salina Praid a atras atenția la nivel național, situația din Covasna rămâne gravă, a subliniat Péter György, director de departament din cadrul Caritas Alba Iulia. Mai multe gospodării și case sunt încă sub apă, iar locuitorii vor avea nevoie de ajutor pe termen lung.
„Caritas își concentrează acum resursele în județul Covasna. Pe lângă asistența de urgență – sprijinirea persoanelor evacuate, acordarea de ajutoare rapide – cea mai mare provocare va fi restabilirea mijloacelor de trai după retragerea apelor”, a declarat Péter György.
Pelerinajul de la Șumuleu-Ciuc oferă o oportunitate pentru solidaritate colectivă: pe durata evenimentului vor fi amplasate puncte de strângere de donații în mai multe locuri. Donații în bani se vor putea face la cortul Radio Maria, la cortul de informare, precum și în curtea Casei Jakab Antal. Pe lângă cutiile de donații tradiționale, vor fi afișate și postere cu coduri QR pentru donații digitale.
„Încurajăm pe toată lumea să folosească posibilitățile oferite de tehnologia modernă – aceasta face ca donațiile să fie mai rapide și mai comode. Pentru cei care nu utilizează aceste metode, vor fi disponibile și cutiile clasice de colectare. Esențial este ca sprijinul să ajungă la cei care au cea mai mare nevoie”, a adăugat Péter György.
Așa cum s-a menționat, chiar și cea mai mică donație contează. Contribuțiile vor ajunge acolo unde este cea mai mare nevoie și vor ajuta la reconstruirea vieții de zi cu zi în locurile unde acum nu există decât apă și incertitudine.
