chevron_right
Monitorul oficial local

S-A DESCHIS UN CENTRU DE PREVENȚIE A SĂNĂTĂȚII LA MIERCUREA-CIUC

2 Prevencios

Rețeaua de sănătate din orașul nostru s-a extins cu un centru unic și necesar de prevenție a sănătății, oferind servicii esențiale în Depresiunea Ciucului. Centrul pentru Servicii de Sănătate Preventivă, situat pe Bulevardul Frăției, nr. 18, are ca scop prevenirea bolilor prin evaluarea periodică a stării de sănătate, educarea pentru sănătate, furnizarea de informații adecvate despre boli și, în caz de boală, recunoașterea timpurie a simptomelor, direcționarea către medicul de familie sau specialist.          

Astăzi după-amiază, primarul Korodi Attila și viceprimarul Sógor Enikő au prezentat centrul și activitățile sale reprezentanților presei.

Așa cum a subliniat primarul, pe lângă cabinetul stomatologic școlar și programul de sănătate mintală, acest centru va fi un punct stabil pentru activitățile de prevenție. „Am demarat un nou proiect instituțional. Deoarece serviciul a funcționat și s-a consolidat în ultimii doi-trei ani, a fost necesară o investiție pentru a întări activitatea rețelei de asistență maternală din orașul nostru” - a declarat Korodi Attila.

„Am visat un centru care să ofere îngrijiri medicale primare bazate pe relații personale, unde nu există constrângeri, ci mai degrabă timp de calitate acordat celor care apelează la noi, conștientizarea sănătății și prevenția sunt prioritare” - a subliniat Sógor Enikő, adăugând că centrul este menit să sprijine asistența medicală a medicilor de familie și a medicilor generaliști, ușurându-le într-o anumită măsură munca. Primul pas în intervenția timpurie în copilărie are loc aici, oferind posibilități de screening și monitorizare.

Centrul este format din două săli de primire: într-una, moașa cu studii superioare primește mamele însărcinate și părinții cu copii mici, iar în cealaltă sală, asistenții medicali comunitari se ocupă de pacienți cronici, persoane cu boli rare, vârstnici, persoane cu dizabilități, persoane fără asigurare de sănătate, persoane cu dizabilități intelectuale și victime ale violenței domestice.

Angajații Direcției de Asistență Socială din Miercurea-Ciuc, în număr de șase, au program de lucru între orele 8-16. Primele trei ore, până la ora unsprezece, sunt dedicate muncii de teren, adică vizitarea la domiciliu a gravidelor, nou-născuților și lăuzelor de către moașă, precum și vizitarea pacienților imobilizați la pat, vârstnicilor și persoanelor cu dizabilități de către asistenții comunitari.

În acest spațiu se va distribui și lapte praf pentru familiile în cazul cărora medicul de familie recomandă acest lucru, pe bază de rețetă validă. Este vorba de administrarea de lapte praf pentru sugari cu vârste între 0 și 12 luni. Distribuirea are loc de două ori pe săptămână, marțea și miercurea, între orele 8–16.

Centrul recent deschis este fără îndoială unic și necesar, având în vedere că în această regiune nu a existat precedent pentru ca asistenții comunitari să primească persoanele vizate într-un centru special amenajat, pe lângă vizitele la domiciliu.

2 Prevencios