SE PUN ÎN FUNCȚIUNE PRIMELE INSULE ECOLOGICE DIGITALIZATE
Începând de săptămâna viitoare, o parte dintre locuitorii blocurilor orașului vor putea folosi noile containere digitale pentru colectarea deșeurilor, instalate în cartierele rezidențiale. Cardurile magnetice pentru cele zece locații unde au fost amplasate aceste insule vor fi distribuite gospodăriilor prin intermediul asociațiilor de proprietari sau al birourilor specializate ale primăriei.
Primele containere accesibile prin carduri magnetice vor deveni funcționale pe Strada Revoluției din Decembrie (lângă Direcția Finanțelor Publice), pe strada Mihail Sadoveanu nr. 34, strada Cântarului nr. 8–10, Aleea Șuta nr. 9, strada Iancu de Hunedoara nr. 14 și 35, strada Culmei nr. 13 și 15, precum și pe străzile Eroilor și Borvíz. La locația de pe strada Culmei, primarul Korodi Attila și viceprimarul Bors Béla au prezentat principalele detalii în cadrul unei conferințe de presă.
„Urmează o perioadă de acomodare”, a explicat primarul, subliniind că la Miercurea-Ciuc modul de colectare a deșeurilor pentru cele peste 13.000 de apartamente se va schimba radical. Atât locuitorii, cât și compania de gestionare a deșeurilor vor avea nevoie de timp pentru a se obișnui cu utilizarea și funcționarea noului sistem de containere, achiziționat printr-o licitație națională din fondurile Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). În cazul achizițiilor publice centralizate, aceeași companie este responsabilă de livrarea containerelor și de punerea lor în funcțiune pentru toate localitățile care au câștigat proiecte. Din acest motiv, procesul de adaptare și învățare comună va fi mai îndelungat, iar continuarea proiectului va depinde în mare măsură de eficiența furnizorului.
Sistemul digital monitorizează cine depune deșeurile, iar senzorii integrați în containere detectează momentul în care acestea se umplu, trimițând automat alerte către operatorul de servicii. Astfel, procesul de colectare a deșeurilor va putea fi optimizat, reducând riscul acumulării de gunoaie în jurul containerelor. Implementarea acestui sistem presupune o perioadă de adaptare comună, atât pentru utilizatori, cât și pentru operator.
Orașul a obținut finanțare pentru două proiecte care vizează instalarea insulelor ecologice digitalizate: din primul proiect vor fi instalate 50 de insule, iar din al doilea, 54. Valoarea primului proiect depășește 4 milioane de lei, iar pregătirea locațiilor, realizarea fundațiilor și crearea panourilor informative bilingve sunt acoperite din fonduri proprii ale primăriei, a precizat viceprimarul Bors Béla. De asemenea, a menționat că orașul are în total 98 de puncte de colectare, dintre care 62 vor fi dotate cu insule digitalizate – adică vor fi instalate în total 104 insule în cele 62 de locații. Containerele vechi, dar încă funcționale, vor fi redistribuite în alte zone ale orașului pentru a înlocui unitățile deteriorate.
Cardurile magnetice existente vor fi distribuite de primărie asociațiilor de locatari în această săptămână, iar acestea le vor preda locatarilor. Instalarea noilor insule și distribuirea cardurilor vor continua, iar pe viitor containerele vor putea fi utilizate și printr-o aplicație mobilă.