AȘEZĂM PE BAZE NOI TRANSPORTUL PUBLIC ÎN ZONA MUNICIPIULUI MIERCUREA-CIUC

Conducerea Primăriei Miercurea-Ciuc a semnat, astăzi, contractul pentru achiziționarea a zece autobuze electrice și a paisprezece stații de încărcare. Producătorul din Baia Mare are la dispoziție opt luni pentru a preda autobuzele și pentru a pune în funcțiune stațiile de încărcare. Vehiculele vor deservi pasagerii din douăsprezece comune din apropierea municipiului reședință de județ.
Un nou capitol s-a deschis în ceea ce privește transportul public din Miercurea-Ciuc: în baza contractului semnat, astăzi, cu compania ATP Trucks Automobile SRL din Baia Mare, în valoare de 27,97 milioane de lei, zece autobuze electrice complet noi vor putea transporta călătorii din regiune până primăvara viitoare. La conferința de presă organizată cu ocazia semnării contractului au fost prezenți primarul Korodi Attila, viceprimarul Bors Béla, primarii Kozma István (Sânsimion), Ferencz Csaba (Păuleni-Ciuc) și Dobos László (Mihăileni), Demény Attila, directorul viitorului operator Csíki Trans SRL, precum și administratorul firmei executante, Mircea Cirț.
„Atunci când vorbim despre dezvoltarea urbană, ne gândim la întreaga regiune și dezvoltăm împreună un mediu de viață durabil. Am pornit de departe, deoarece nu exista o zonă metropolitană în întregul județ, așa că primul pas a fost crearea cadrului instituțional. Dezvoltarea mobilității este o parte esențială a cooperării în cadrul zonei metropolitane și astăzi am ajuns la o etapă importantă în acest sens”, a declarat primarul Korodi Attila. El a explicat că, în viitorul apropiat, se dorește ca societatea Csíki Trans SRL să fie complet subordonată zonei metropolitane, pentru a deservi mai eficient nu doar municipiul Miercurea-Ciuc, ci pasagerii din întreaga zonă în care se află reședința de județ.
Viceprimarul Bors Béla a arătat, la rândul său, că fiecare autobuz are o lungime de 10,5 metri și o capacitate de 73 de locuri: 28 pe scaune și 45 în picioare. Patru locuri sunt rezervate pentru persoane cu dizabilități, precum și pentru vârstnici și femei însărcinate. Autobuzele vor avea garajul pe strada Salcâmului și fiecare va fi dotat cu o stație de încărcare lentă. În plus, vor fi instalate stații de încărcare rapidă în Sânsimion, Păuleni-Ciuc și Văcărești, iar una suplimentară va exista și pe strada Salcâmului.
Autobuzele vor circula pe trei trasee planificate, dar acestea pot fi modificate în funcție de cerințe și de experiențe. Traseele planificate sunt următoarele:
- Miercurea-Ciuc–Delnița–Păuleni-Ciuc–Șoimeni–Miercurea-Ciuc;
- Miercurea Ciuc–Ciceu–Siculeni–Racu–Gârciu–Văcărești–Mihăileni–Frumoasa–Nicolești–Miercurea-Ciuc;
- Miercurea-Ciuc–Leliceni–Misentea–comuna Ciucsângeorgiu–Sânmartin–Sânsimion–Sântimbru–Sâncrăieni–Miercurea-Ciuc.
Pe cele trei rute vor circula zilnic câte șase curse regulate în ambele sensuri, cu capăt de linie la autogara din Miercurea-Ciuc.
Conducătorul companiei executante, Mircea Cirț, a declarat că vehiculele vor fi construite cu tehnologie de ultimă generație și vor deservi pasagerii pentru aproximativ 15 ani. Autobuzele electrice produse de compania sa pot parcurge peste 300 km cu o singură încărcare completă.
Cea mai mare parte a investiției este finanțată prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Costurile neeligibile includ în principal instalarea punctelor de transformare necesare pentru stațiile de încărcare. Aceste sume vor fi acoperite din sursele proprii ale municipiului Miercurea-Ciuc și ale celor trei comune menționate anterior.
