chevron_right
Monitorul oficial local

AM ÎNCHEIAT NOI MĂSURĂTORI CADASTRALE

Telekkonyv 1 1 Jpg

A trecut puțin mai mult de un an de la livrarea primelor 918 extrase de carte funciară gratuite din Miercurea-Ciuc, iar acum avem deja alte 850 de cărți funciare actualizate. Ca urmare a încheierii măsurătorilor topografice efectuate la cererea Primăriei Miercurea-Ciuc, de data aceasta proprietarii terenurilor agricole situate între Olt și calea ferată, la sud de drumul național 13A, pot obține cărțile funciare clarificate. Primarul Korodi Attila a înmânat astăzi primele extrase actualizate de carte funciară, în cadrul unei conferințe de presă comune cu senatorul Tánczos Barna.

 

Ca urmare a deciziei administrației locale din 2021, anul trecut s-a reușit deja finalizarea cadastrării gratuite a două zone agricole: proprietarii a 918 parcele, acoperind 572,3 hectare de teren agricol extravilan, au primit documentele actualizate fără a fi necesar să plătească pentru acestea. În acel moment, era deja în desfășurare măsurătoarea sectorului agricol 46. Măsurătorile au cuprins 231 hectare, cu 850 parcele situate între Olt și calea ferată, la sud de podul rutier de pe DN 13A, de la ieșirea spre Odorheiu Secuiesc, până la granița cu Sâncrăieni.

„A fost o sarcină asumată de noi, deoarece orașul nu se poate dezvolta cât timp proprietarii nu știu exact unde se află terenul lor. Dacă nu ne-am fi asumat acest lucru, agricultorii ar fi trebuit să se confrunte individual cu aceste probleme. Considerăm că este de datoria noastră să ajutăm și vom continua să lucrăm pe partea Harghita a Oltului (în zona Csiba), urmând apoi sectoarele Șumuleu și Cioboteni” – a declarat primarul Korodi Attila.

„Atitudinea celor din București a fost ca fiecare agricultor să-și rezolve singur problemele! UDMR a reușit să schimbe această situație. Este important ca autoritățile locale să aplice pentru fonduri, deoarece fără aplicații nu există bani, și fără bani nu există cadastrare” – a declarat senatorul Tánczos Barna, apreciind măsurile întreprinse de administrația Miercurea-Ciuc în acest sens.

Mai mult de 13% din terenurile agricole extravilane ale Miercurea-Ciuc sunt acum clarificate din punct de vedere al dreptului de proprietate (803 hectare cu 1768 de parcele). Oficiul de cadastru va trimite în această lună cele 850 de extrase de carte funciară recent tipărite la Miercurea-Ciuc, urmând să înceapă livrarea. De asemenea, extrasele pot fi solicitate online sau personal, la oficiul de cadastru.

Telekkonyv 1 1 Jpg