chevron_right
Monitorul oficial local

PLĂCUȚE DE SABRETAȘ - Comorile elite maghiare cuceritoare

muzeu expoziție itinerantă
calendar
Muzeul Secuiesc al Ciucului
Esemenyek 2023 Csikimuzeum Tasolylemezek

În 2022, Muzeul Național Maghiar a decis să prezinte publicului larg plăcuțele de sabretaș, considerate comori ale elitei ocupante. Cu ocazia săpăturilor arheologice din ultimii ani, au fost dezgropate mai multe obiecte de tezaur de pe vremea cuceririi, astfel că Muzeul Național Maghiar și-a asumat sarcina de amploare de a prezenta toate plăcuțele de sabretaș care au ieșit la iveală până în prezent și au aparținut liderilor cuceritor-întemeietori de stat, și a căror stare permite expunerea acestora în cadrul unei expoziții.

În decembrie 2023, Muzeul Secuiesc al Ciucului aduce în Miercurea-Ciuc cele mai valoroase descoperiri privind epoca cuceririlor maghiare, prezentând astfel publicului 40 de plăcuțe și ornamente de sabretaș. Expoziția oferă perspectivă asupra erei cuceririi și, prin prisma acestor obiecte, putem simți pretenția de reprezentare ale liderilor cuceritori, precum și potențialul lor financiar.

Expoziția va fi deschisă joi, 7 decembrie 2023, ora 17.00 de dr. Virágos Gábor, directorul general adjunct de arheologie al Muzeului Național Maghiar.

Expoziția poate fi vizitată la Muzeul Secuiesc al Ciucului până în data de 7 aprilie 2024.

Mai multe detalii
Esemenyek 2023 Csikimuzeum Tasolylemezek