chevron_right
Monitorul oficial local

Expoziție arheologică

expoziție arceologie
calendar
Muzeul Secuiesc al Ciucului
Esemenyek 2024 Csikimuzeum Szocsjanosemlek

Prin expoziția de talie mică, realizată în cadrul programului „Géniusz” al Ungariei, îl comemorăm pe Szőcs János, fostul muzeolog și director al Muzeului Secuiesc al Ciucului, un cercetător dedicat trecutului regiunii și a istoriei ceangăilor din Ghimeș. A adunat numeroase date și a publicat o serie de lucrări și documente despre ceangăii din Ghimeș și Moldova, despre trecutul așezărilor din Ciuc (în principal din vremea invaziilor tătarilor din secolul al XVII-lea), despre istoria învățământului elementar din Scaunul Ciucului, precum și mișcările sociale și relațiile interetnice din Ținutul Secuiesc.

Expoziția dorește să reînvie activitățile arheologice ale lui Szőcs János, deoarece în perioada 1980-1984 a lucrat și la săpăturile arheologice de la Cibrefalva (fosta zecime a Mihăileniului), care a fost distrusă ca urmare a invaziei tătarilor din 1694. Materialul expoziției o reprezintă descoperirile acestor cercetări arheologice.

Cu obiectele expuse, încercăm să dăm o impresie despre viața de zi cu zi a unei așezări medievale târzii/moderne timpurii din Ținutul Secuiesc: cu o selecție diversă de plăci de sobă, vase de lut (fragmente de diferite forme și dimensiuni, negre și roșii, nesmălțuite și smălțuite), obiecte de fier (fragmente de cuțit, fiare de foc, unelte de cal, tipare pentru confecționarea bilelor de plumb etc.).

Majoritatea obiectelor expuse amintesc ultimele momente ale așezării depopulate ca urmare a tristului eveniment petrecut acum 330 de ani (secolul al XVII-lea), dar regăsim și obiecte datând din vremuri mai vechi, ce amintesc de viața de zi cu zi a sătenilor în secolele XV-XVI. Totodată, este prezentată și o parte din materialul de documentare al săpăturilor arheologice din anii 1980-1984 (jurnal de săpătură, planuri de amplasament, fotografii).

Curatorii expoziției: Darvas Lóránt și Kosza-Bereczki Judith, arheologi ai Muzeului Secuiesc al Ciucului.

Expoziția poate fi vizitată la Muzeul Secuiesc al Ciucului până pe 29 aprilie 2024.

Mai multe detalii
Esemenyek 2024 Csikimuzeum Szocsjanosemlek