chevron_right
Monitorul oficial local

ÎN ATENȚIA LOCUITORILOR ȘI PROPRIETARILOR DE TERENURI DIN CIBA

Stimată Doamnă,

Stimate Domnule,

 

Ne-am asumat responsabilitatea și ne angajăm să o respectăm: Ciba este foarte important pentru noi, la fel cum sunt și celelalte zone ale orașului. Totuși, Ciba este un caz mai dificil datorită amplasării geografice și gestionării complexe a problemelor neglijate acumulate de-a lungul deceniilor. Cu toate acestea, prin colaborarea cu Dvs., am reușit să înregistrăm mici, dar semnificative progrese. Fără îndoială, ținta este încă îndepărtată, dar direcția este corectă!

Acum am ajuns la un moment crucial: trebuie să finalizăm în curând clarificarea situației juridice a drumurilor – în caz contrar, vom rata investițiile foarte importante.

Înainte de a detalia acest aspect, să privim înapoi și să vedem ce s-a schimbat în Ciba în ultimii trei ani!

Intervenția cea mai semnificativă a avut loc, fără îndoială, în ceea ce privește întreținerea străzilor. Refacerea străzilor cu pietriș este un proces fără sfârșit: vremea și traficul tot mai intens lucrează împotriva sa. La intervale de doi-trei ani, efectuăm lucrări de întreținere mai ample, iar reparațiile mai mici sunt făcute anual. În cifre concrete, în perioada 2022-2023, am cheltuit 301.506 lei din bani publici pentru reparația străzilor din Ciba. Suma nu conține deszăpezirea, care este realizată cu o frecvență mai mare de către Eco-Csík SRL. Din această zonă intră în buget aproximativ 150.000 lei anual din taxe locale. Aceste cifre reflectă faptul că banii publici proveniți de aici sunt reinvestiți în dezvoltarea zonei.

Un alt progres este rezultatul colaborării cu biserica: în 2021, am amenajat o zonă de joacă lângă biserica din Ciba, iar din anul trecut am primit în donație și drumul care duce la biserică, pe care astfel îl putem întreține.

Sfârșitul anului 2023 a adus iarăși o schimbare semnificativă:  am fost amplasat indicatoare stradale care reflectă identitatea locală și contribuie la aspectul general al orașului.

Conștientizăm că toate acestea nu sunt încă suficiente. Investițiile cu adevărat spectaculoase și așteptate vin acum. În anii următori, prioritățile includ extinderea infrastructurii (construcția rețelelor de apă, canalizare și gaz) și asfaltarea.

În ceea ce privește rețeaua de apă de 10,4 km din Ciba, proiectul Harvíz SA. se află într-o fază importantă: licitația pentru execuția lucrărilor din Miercurea-Ciuc, inclusiv cele din Ciba, a fost anunțată în decembrie anul trecut.

Construcția rețelei de gaz este realizată în parteneriat cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară FOREST, în cadrul unui proiect câștigat de asociație. Proiectul de 25,23 milioane de lei beneficiază de o finanțare de 17,30 milioane de lei din partea programului „Anghel Saligny” și se află în faza de finalizare a studiului de fezabilitate. Urmează planificarea execuției, după care construcția propriu-zisă a rețelei de 15 km. Diferența de buget pentru acest proiect va fi asigurată de primărie.

Din păcate, rețeaua de canalizare are o istorie îndelungată. Prima propunere, de a construi canalizarea în paralel cu rețeaua de apă, finanțată din Programul Operațional Marele Infrastructuri, a eșuat din cauza distanței față de oraș și a numărului mic de locuitori. În 2021, am depus o nouă cerere în acest sens, de data aceasta în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Am primit un răspuns dureros: proiectul de canalizare a fost respins complet pentru Ciba din cauza problemelor nerezolvate privind dreptul de proprietate. Subliniem că nu au fost excluse doar acele porțiuni de stradă în cazul cărora traseul rețelei de utilități trecea prin proprietăți private, ci întregul proiect a fost respins! Pentru construirea rețelei de canalizare, așteptăm anul acesta anunțul de proiect din partea Administrației Fondului de Mediu.

Asfaltarea va deveni posibilă doar după încheierea acestor lucrări. În cererea noastră depusă în cadrul programului „Anghel Saligny”, străzile din Ciba au primit o evaluare nefavorabilă, așa că va trebui să găsim alte surse de finanțare, deoarece costurile asfaltării rețelelor stradale depășesc bugetul orașului.

Așadar, putem vedea că asfaltarea se va mai lăsa așteptată. Extinderea rețelelor de apă și gaze, însă, este la îndemâna noastră: în cazul rețelei de apă, lucrările de execuție ar putea începe chiar în acest an în străzile în care situația juridică este clarificată.

Pentru realizarea investițiilor publice, vă rugăm cu respect să demarați cât mai curând procesul de donație! Mulțumim în același timp proprietarilor care au contribuit deja în acest sens! Este important să conștientizăm cu toții că dezvoltarea depinde de claritatea situației juridice a străzilor!

Vă mulțumim anticipat pentru colaborare! Facem împreună Ciba mai locuibil!