chevron_right
Helyi hivatalos közlöny

ÚJABB ÖVEZET TELEKKÖNYVI FELMÉRÉSÉT ZÁRTUK LE

Telekkonyv 1 1 Jpg

Alig több, mint egy év telt el az első ingyenesen kiállított 918 csíkszeredai telekkönyvi kivonat kézbesítése óta, máris újabb 850 frissített telekkönyvvel rendelkezünk. A Csíkszereda Városháza megbízásából elvégzett topográfiai felmérés lezárásaként ezúttal az Olt és a vasútvonal közötti, a 13A jelzésű országúttól délre fekvő mezőgazdasági területek tulajdonosai juthatnak hozzá tisztázott telekkönyvhöz. Korodi Attila polgármester a Tánczos Barna szenátorral közös mai sajtótájékoztatóján átadta az első friss telekkönyvi kivonatokat.

 

A városvezetés 2021-es döntése nyomán tavaly már sikerült lezárni két mezőgazdasági övezet ingyenes telekkönyvezését: 572,3 hektár mezőgazdasági kültelek 918 parcellájának tulajdonosai vehették át a frissített dokumentumot anélkül, hogy a ezért fizetniük kellett volna. Már akkor folyamatban volt a 46-os mezőgazdasági szektor felmérése is. A székelyudvarhelyi városkijáratnál levő országúti hídtól délre, a szentkirályi határig mérték fel az Olt és a vasútvonal közötti 231 hektár 850 parcelláját.

„Vállalt feladat volt részünkről, mert a város nem tud fejlődni, amíg a tulajdonosok nem tudják, pontosan hol van a területük. Ha ezt nem vállaljuk fel, a gazdáknak egyenként kellett volna megharcolniuk a problémáikkal. Kötelességünknek érezzük, hogy segítsünk, és folytatjuk is a munkát az Oltnak a Hargita felőli oldalával (Csiba környékén), majd következnek a somlyói, csobotfalvi határrészek” – nyilatkozta Korodi Attila polgármester.

„Bukarestben sokáig az volt a hozzáállás, hogy minden gazda oldja meg a saját problémáját! Az RMDSZ-nek ebből a helyzetből sikerült kimozdítania a kérdéskört. Az önkormányzatoknak érdemes pályázniuk, mert pályázás nélkül nincs pénz, pénz nélkül nincs telekkönyvezés” – fogalmazott Tánczos Barna szenátor, méltatva a csíkszeredai városvezetés ezirányú lépéseit.

Csíkszereda mezőgazdasági külterületeinek immár több mint 13 százaléka tulajdonjogilag tisztázott (803 hektár 1768 parcellával). A kataszteri hivatal a 850 frissen kinyomtatott telekkönyvi kivonatot ebben a hónapban elküldi Csíkszeredába, és elkezdődik a kézbesítés. A kivonatok ugyanakkor kérésre máris igényelhetők online vagy személyesen a kataszteri irodában.

Telekkonyv 1 1 Jpg