chevron_right
Helyi hivatalos közlöny

ÚTLEZÁRÁSOK, PARKOLÓHELYEK A CSÍKSOMLYÓI BÚCSÚ IDEJÉN

Bucsu Forgalomkorlatozas

A zarándokok biztonsága érdekében Csíkszereda Önkormányzata a 2022/163-as számú határozatával forgalomkorlátozást, a búcsú napján pedig – a már megszokott helyszíneken – teljes útlezárást rendelt el.

 

A zarándokok által használt csíksomlyói útvonalakat június 3-án, pénteken 22.00 órától lezárják az autós forgalom előtt, majd a búcsús tömeg elvonulását követően fokozatosan felszabadítják. A helyi lakosok szombaton reggel 6 óráig, illetve szombaton 18 órától a lakcímük igazolásával már behajthatnak az utcájukba, de a búcsú napján csak a hatósági autók és a behajtási engedéllyel rendelkezők haladhatnak gépkocsikkal a következő utcákban:

•    Szék útja – teljes hosszában

•    Nagymező utca – teljes hosszában

•    Kissomlyó utca – teljes hosszában

•    Kájoni János utca – a Nagymező utcától az agyagfalvi eltérőig

•    Nagyrét utca – a Lukoil benzinkút melletti körforgalomtól a Szék útjáig tartó szakaszon

•    Taploca utca – a taplocai körforgalomtól a Szék útjáig tartó szakaszon

•    Márton Áron utca – a református templom melletti körforgalomtól a Szék útjáig tartó szakaszon

•    Hunyadi János utca – a temetőhöz közeli ideiglenes körforghalomtól a Szék útjáig tartó szakaszon

•    Haladás utca – teljes hosszában

•    Kertészek utca – teljes hosszában

 

Az autóbuszok parkolását nehezíti ugyan a vasút és a Baromtér utca közötti platón kialakított építőtelep, de így is sok jármű parkolhat oda. A nyugati irányból, Székelyudvarhely felől érkező buszok a Hajnal utcában, az Akác utcában, a Fürdő utcában és a Baromtér utcában, továbbá az ipari övezet északi részén, a Rét utcáról az egykori mészárszék felé vezető utcában is parkolhatnak.

A Felcsík, illetve a Gyimesek felől érkezők a terelőút két érintett körforgalmától a taplocai körforgalomig terjedő országútszakaszokon parkolhatnak.

A Háromszék irányából jövő zarándokbuszok a Brassói úton (a MIDA-tól az állomásig terjedő szakasz külső sávján) állomásozhatnak.

A Pálfalva felől érkező buszok a 4-es számú községi út mentén, a Csíkszentlélek irányából érkezők pedig a Szentlélek utcában és a mellékutcáiban parkolhatnak (a Hunyadi János utcától a város kijárata felé eső szakaszon.

„A tavalyi tapasztalatok alapján arra kérjük a zarándokokat, hogy az alcsíkiak Fitód felől közelítsék meg a búcsú helyszínét, a háromszékiek, barcaságiak pedig a Brassói úton parkoljanak autóbuszaikkal. Ennél is fontosabb, hogy a Közép-Erdélyből, a Partiumból és a Magyarországról érkezők Parajdon lehetőleg térjenek a Bucsin felé és Felcsík irányából közelítsék meg Csíkszeredát. Az volna az ideális, ha a város nyugati, Hargita felőli kijáratánál csak az udvarhelyszékiek érkeznének, hogy az elbontott vasúti felüljáró miatti terhelés minél kisebb legyen. Számukra pedig ajánlott a megszokottnál korábbi indulás” – fejtette ki mai, a ferencesekkel közös sajtótájékoztatóján Korodi Attila polgármester.


Bucsu Forgalomkorlatozas