chevron_right
Helyi hivatalos közlöny

PREVENCIÓS EGÉSZSÉGKÖZPONT NYÍLT CSÍKSZEREDÁBAN

2 Prevencios

A Csíki-medencében egyedülálló és hiánypótló szolgáltatásokat nyújtó központtal bővült városunkban az egészségügyi hálózat. A Testvériség sugárút 18. szám alatt kialakított prevenciós egészségközpont célja a betegségek megelőzése a rendszeres egészségi állapot felmérésével, az egészségre való neveléssel, a betegségekkel kapcsolatos megfelelő információk szolgáltatásával, illetve betegség esetén a tünetek korai felismerésével, családorvoshoz, szakorvoshoz való irányítással.         

 

A központot és annak tevékenységét ma délután mutatta be Korodi Attila polgármester és Sógor Enikő alpolgármester a sajtó képviselői számára.  Amint a polgármester kifejtette: az iskolai fogorvosi rendelő és a mentálhigiénés program mellett ez a központ is stabil pontja lesz a prevenciós tevékenységnek.

„Újabb intézményesített létesítményünket nyitjuk meg. Mivel maga a szolgáltatás már az elmúlt két-három évben működött és hatékonyabbá vált, egy hiánypótló beruházást kellett eszközölnünk, hogy megerősítsük városunkban a védőnői hálózat tevékenységét” – fogalmazott Korodi Attila.

„Olyan központot álmodtunk meg, amely személyes kapcsolaton alapuló egészségügyi alapellátást biztosít, de ahol nincs feszélyezettség, sokkal inkább a hozzánk fordulókra fordított minőségi idő, az egészségügyi tudatosság és a megelőzés kap hangsúlyt – emelte ki Sógor Enikő, majd hozzátette, a központ a családorvosi és az általános orvosi ellátást hivatott segíteni, valamelyest tehermentesíteni. A kora gyermekkori intervenció első lépése történik itt meg, szűrési, monitorozási lehetőséget biztosítva.

A központ két fogadótérből áll, egyikben a várandós édesanyákat és a kisgyermekes szülőket fogadja a felsőfokú végzettséggel rendelkező, védőnői feladatokat ellátó szakképzett szülésznő, a másik teremben pedig hálózatban dolgozó közösségi egészségügyi asszisztensek a krónikus betegekkel, ritka betegségben szenvedő személyekkel, idősekkel, fogyatékkal élőkkel, egészségügyi ellátásban nem biztosított személyekkel, értelmi fogyatékosakkal, valamint családon belüli bántalmazottakkal foglalkoznak. A Csíkszeredai Szociális Igazgatóság alkalmazásában álló hat személy munkaprogramja 8-tól 16 óráig tart. Az első három órában, 11 óráig terepmunka zajlik, azaz a kismamák, újszülöttek, gyermekágyasok otthoni látogatása a szülésznő által, illetve az ágyhoz kötött betegek, idősek, fogyatékossággal élők látogatása a közösségi asszisztensek által.

Ebben a térben zajlik majd az ingyenes tejpor kiosztása is olyan családok részére, akiknél a családorvos érvényes recept alapján javasolja a tejpor juttatását 0–12 hónapos csecsemő részére. Ez hetente két nap, kedden és szerdán 8–16 óra között történik.

A most megnyílt központ hiánypótló és egyedi volta nem kérdéses, hiszen a térségben nem volt rá precedens, hogy a közösségi egészségügyi asszisztensek a terepen zajló látogatások mellett célszerűen kialakított központban is fogadhassák az érintett személyeket és adminisztrációs munkájukat is elvégezhessék.

2 Prevencios