chevron_right
Helyi hivatalos közlöny

REGIONÁLIS FONTOSSÁGÚ ÚT TERVEZÉSI KÖZBESZERZÉSÉT HIRDETTÜK MEG

Terelout2

Hosszú távon a majdani A8-as autópályához való gyorsforgalmi csatlakozást segíti elő az a 16,9 kilométeres, Csíkszeredát, Csíkcsicsót és Madéfalvát megkerülő út, amelynek tervezésére november 14-ig várjuk az ajánlatokat.

 

A Csíkszereda „félkörgyűrűjének” is tekinthető fejlesztés több mint tízéves elképzelés, de az évek során megrekedt a beruházás. Az RMDSZ kormányzati szerepvállalásának és Csíkszereda hozzáállásának köszönhetően tavaly sikerült kimozdítani holtpontból, és idén januárban Korodi Attila polgármester az országos közútkezelő társaság (CNAIR) vezérigazgatójával, Cristian Pistollal partnerségi megállapodást írta alá. Ez alapján a város vállaja egyrészt a 2010-ben készült megvalósíthatósági tanulmány aktualizálását, másrészt a részletes kivitelezési terv megvalósítását, végül pedig az építkezési engedély kiváltását előkészítő dokumentáció összeállítását is. Mindezt a CNAIR finanszírozza, a város önrésze 2 százalék.

„Elérkeztünk egy olyan fázishoz, amely mögött rengeteg munka van. Jelenleg e beruházás tervezése felkerült az európai közbeszerzési hírverésbe, így az előttünk álló bő egy és fél év a tervezésről szól. Ez természetesen összhangban van azzal a munkánkkal is, amely a székelyföldi városok jövőjének és infrastruktúrájának tudatos tervezésére irányul. Mindehhez pedig elengedhetetlen, hogy városként, településként részt vállaljunk a folyatmatból” – fogalmazott Korodi Attila polgármester a mai sajtótájékoztatón.

A kerülőút nyomvonalát Bors Béla alpolgármester ismertette. Az útvonal teljes hossza 16,9 km. Az E578-as európai útból ágazik ki az OMV benzinkút közelében, Zsögödfürdő térségében felüljárón átkanyarodik az európai út és a vasút fölött, és követi az Olt folyását a 13A jelzésű országútig. Innen keleti irányba ível, vasúti felüljárón pedig az időközben elkészült terelőút felé kanyarodik. Keresztezi ismét az európai utat, majd Csicsót és Madéfalvát keleti irányból megkerülve Madéfalva fölött tér vissza a fő útba. Három vasúti felüljárót, négy rövidebb patakhidat és négy új körforgalmat tartalmaz, a pontos részleteket viszont nyilván csak a kiviteli tervek árulják el.

A megvalósíthatósági tanulmány aktualizálása forgalmi tanulmányt is tartalmaz, és ez ad végső választ arra, hogy hány sáv építése indokolt, illetve a majdani elkerülőút hogyan viszonyuljon az időközben elkészülthöz.

A tervezés összetett folyamatának becsült költsége meghaladja a 19 millió lejt, a majdani beruházásé várhatóan a 150 millió eurót is.

A tervezési közbeszerzésre november 14-ig várjuk az ajánlatokat.

Hosszú távon ennek az útnak a folytatásaként képzelik el a Csíkszeredát Gyergyószentmiklóssal, valamint az A8-as autópályával (Jászvásár–Marosvásárhely) összekötő gyorsforgalmi utat.

Terelout2