chevron_right
Helyi hivatalos közlöny

TANOROK UTCAI LAKOSOK, TERÜLETTULAJDONOSOK FIGYELMÉBE

Tisztelt Hölgyem/Uram!

 

Vállaltuk és kitartunk mellette: Csíkszereda minden utcáját felzárkóztatjuk a 21. századi elvárásokhoz! A Tanorok utca sem kivétel: a városunk központjához legközelebb levő új utca esetében különösen fontos, hogy korszerű utcaképet mutasson. Az Önökkel való együttműködés eredményeként mára apró, de fontos előrelépéseket könyvelhetünk el. Kétségkívül: a cél még távoli, de az irány jó!

Most mérföldkőhöz értünk: rövid időn belül le kell zárnunk azon utcarészek tulajdonjogi helyzetének tisztázását, amelyek még megoldatlanok – ellenkező esetben nagyon fontos korszerűsítésektől esünk el.

Mielőtt azonban kifejtenénk ezt, tekintsünk vissza, mi változott az elmúlt három esztendőben a Tanorok utcában!

Az egyik legjelentősebb beavatkozás az utcák karbantartása terén történt. A kavicsozott utcák javítása véget nem érő folyamat: az időjárás és az egyre nagyobb forgalmi megterhelés is ellene dolgozik. Két-háromévente nagyobb fokú karbantartást végzünk, a kisebb javításokat pedig évente elvégezzük. Az utóbbi két évben közel 42,5 ezer lej közpénzt költöttünk a Tanorok utca kavicsozására. Ezen felül a hótakarítást, csúszásmentesítést is a korábbinál nagyobb sűrűséggel végzi az ezzel megbízott Eco-Csík Kft.

A másik fontos előrelépés a közvilágítás-hálózat fejlesztése. 2022-ben átvételeztünk 12 új villanyoszlopot – közülük kettő a Nagyrét utcai gyalogátjáró speciális megvilágítására szolgál. A folyamat még nem zárult le: az aktuális közvilágítási hálózatbővítési tervünkben további 6 új oszlop szerepel, a patak menti szakaszon.

Nemcsak szimbolikus értékű, hanem praktikus fejleményt hozott ugyanakkor az elmúlt év is: a Tanorok utcában is helyükre kerültek a város arculatát tükröző, a helyi identitást erősítő utcanévtáblák.

Mi is tudjuk, hogy mindez messze nem elég. Az igazán látványos, leginkább várt beruházások ezután következnek. A következő évek feladata a víz- és a szennyvíz-hálózat építése, majd legvégül az aszfaltozás.

Ami a Tanorok utca mintegy 600 méteres víz- és szennyvízhálózat-bővítését illeti, a Harvíz Rt. projektje fontos fázisban tart: a csíkszeredai munkálatra tavaly decemberben meghirdették a kivitelezési közbeszerzést.

A közelgő víz- és szennyvízbővítés, illetve a majdani aszfaltozás megvalósításának van egy súlyos akadálya, amit csak partnerségben tudunk megoldani: a Tanorok utcában a meglévő utak egy része továbbra is magánterület részét képezi. Az utóbbi idők baljós fejleményeket hoztak: a PNRR Csiba esetében teljes egészében elvetette a szennyvízhálózat projektjét a rendezetlen tulajdonjog miatt. Hangsúlyozzuk: nem csupán mellőzték a tervből azokat az utcarészeket, amelyek esetében a közműhálózat nyomvonala magánterületen haladt át, hanem a teljes pályázat megbukott – azokat a háztartásokat is magukkal rántották, amelyek a városnak adományozták a telkük illető részét. 

A közberuházás megvalósulása érdekében tisztelettel kérjük az érintett telektulajdonosokat, hogy mihamarabb indítsák el az adományozás folyamatát! Köszönjük egyúttal azoknak a tulajdonosoknak a partnerségét, akik már megtették ezt! Fontos tudatosítanunk: az elkövetkező fejlesztések az utak tulajdonjogi tisztázásán múlnak.

Együttműködésüket előre is köszönjük!