chevron_right
Helyi hivatalos közlöny

„KORSZAKOS” DÖNTÉSEKET HOZOTT A HELYI ÖNKORMÁNYZAT

Fuleki

Csíkszereda Önkormányzata a város történetében először hagyott jóvá de minimis-támogatásokat munkahelyteremtő, beruházó vállalkozásoknak, ugyanakkor a mai havi ülésen az Országos Lakásügynökség által épített ifjúsági bérlakások eladhatóságáról is határozott. Eldőlt a felújítás alatt álló Micimackó Óvoda két „vándorló” csoportjának a sorsa is, és fontos lépést tettek a Fodor Sándor park, valamint a Harom utcai Olt híd felújításának tekintetében is.

 

Csíkszereda helyi önkormányzati testülete havi ülését tartotta ma délben. A tanácskozásnak számos sarkalatos napirendi pontja volt.

Nyolc közülük premiernek minősül Csíkszeredában: először nyújtunk épületadó-kedvezményt de minimis típusú támogatás formájában cégek számára. A testület hét Csíkszeredában működő cég nyolc beruházásának és a beruházás következtében létrejövő munkahelyek számának a figyelembe vételével 217.568 lej értékben hagyott jóvá adókedvezményt. Olyan vállalkozások nyújthatták be igényüket az épületadó-kedvezményre, amelyek legkevesebb 200 ezer eurós beruházást hajtottak végre az utóbbi években, továbbá új munkahelyeket is teremtettek.

A városatyák határozata értelmében idén november 1-jétől kezdődően megvásárolhatóvá válnak az Országos Lakásügynökség által épített ifjúsági bérlakások is – ez szintén újdonság Csíkszeredában.

Égető kérdésre adott választ egy másik napirendi pont. A felújítás alatt álló Micimackó Óvoda két csoportjának mindeddig nem volt eldöntve, hogy melyik épületben kezdheti a következő tanévet. A megoldás kényszerű, de a legtöbb fél számára ideális: a micimackósok a Mihail Sadoveanu utcában kezdhetnek, a Napocska Óvoda régi helyén. A Nagy István Művészeti Középiskola két osztálya a Napocskából visszaköltözik a művészeti iskola főépületébe, amelynek földszintjén egyelőre nem nyílik meg a tervezett galéria, itt a művészeti iskola szakműhelyei kapnak helyet. Így minden diák méltányos körülmények között kezdi a 2024–2025-ös tanévet.

Két megvalósíthatósági tanulmányt is elfogadott a testület. A Fodor Sándor park (korábbi Ifjúsági park) zöldövezeti felújítását 12 millió lejre becsüli a tanulmány (ebből 7,2 millió lej vissza nem térítendő uniós forrás), a Harom utcai, megviselt állapotban levő Olt híd felújítása 11,34 millió lejbe kerülne. A híd szerves része lesz annak az összekötő útnak, amely a Fürdő utcától halad a Harom utca felé a borvíztöltőde mellett, a katonai lőtér alatti meglévő mezei úton. Ennek a megvalósítására a Központi Régió Programból pályázunk részfinanszírozásra.

Jóváhagyták a sürgősségi kórház környékének rendezésére hivatott övezeti rendezési tervet is, illetve abban is egyetértettek, hogy a Mikó-vár védelmi rendszerének újjáépítése érdekében felkérik a megyei tanácsot egy érintett terület átadására. Ez a külső források lehívásának alapvető feltétele.

Fuleki