chevron_right
Helyi hivatalos közlöny

HASZNÁLATBA VETTE AZ UTAZÓKÖZÖNSÉG A BUSZPÁLYAUDVART

Busz01

Hétfőn reggel már a felújított csíkszeredai buszpályaudvarról indultak és oda érkeztek a helyi, a térségi és a távolsági buszjáratok is. Az elmúlt két év munkája beérett, ugyanakkor a szolgáltatások rövidesen tovább bővülnek.

 

Ma reggel 6.10 órakor kigördült utasaival az első városi autóbusz a felújított csíkszeredai buszpályaudvarról. Hat kocsiállásról a városi buszok közlekednek, további nyolc peronról pedig a környező községeket kiszolgáló, illetve a távolsági (megye- és nemzetközi) járatok indulnak.

„A buszpályaudvarunk végre a civilizált közlekedéshez méltó környezetben fogadja az utazóközönséget. A következő évtizedekben is meghatározza a helyi és a távolsági közlekedést, kapocs lesz Csíkszereda és a térség, a megye, az ország és Európa között. Bízom benne, hogy megfelelő járatsűrűséggel a két éve ingyenesen utazó gyermekek mellett a felnőttek is egyre nagyobb számban veszik igénybe” – fogalmazott Korodi Attila polgármester.

„A felszín alatti közműrendszerek megújultak, a klímaváltozási elvárásoknak megfelelően aszfalt helyett betonnal burkoltuk a közlekedőfelületeket, az épületet kívül és belül is teljesen felújítottuk, napelemrendszert telepítettünk a tetőre, felszereltünk 18 biztonsági kamerát (és a hálózatot bővíteni fogjuk). Ez Csíkszereda első „nemesrozsdás”, ún. corten-lemez burkolattal ellátott épülete, a mosdója egyben közvécéként is üzemel, és a szükséges szerződéses feltételek teljesítése után kerékpár-kölcsönző rendszer is elérhető lesz – ez szintén újdonság Csíkszeredában. A zöldövezetekbe 50 fát ültettünk. Később büfé is helyet kap a pályaudvaron – részletezte Bors Béla alpolgármester. Hozzátette: nemsokára a szomszédos Villanytelep utca új aszfaltburkolatot nyer, és járdát is kialakítanak a pályaudvar kerítése mentén.

A 14 peron mindegyikénél egy-egy képernyő jelzi az adott kocsiállás következő járata indulásának időpontját, illetve a napi menetrendet is. Néhány további képernyő a pályaudvar teljes menetrendjéről nyújt tájékoztatást.

„A vonatállomással szembeni korábbi végállomásról átköltözött a jegypénztárunk és a buszparkunk is a pályaudvarra. Egyelőre a buszok a régi végállomást is érintik, később azonban módosul majd a menetrendünk” – közölte Demény Attila, a pályaudvart működtető Csíki Trans Kft. ügyvezető igazgatója.

Emlékeztetjük az érdekelteket, hogy a pályaudvar épületében működik a fizetéses parkolási rendszer ügyfélszolgálata is.

Jó utat kívánunk!

Busz01