chevron_right
Helyi hivatalos közlöny

Running Festival Csíkszereda 2023

sport verseny közösség
calendar
Csíkszereda
Esemenyek 2023 Runing Festival

Ha Csíkszeredára gondolnak, az emberek többségének nem a futás jut eszébe. Pedig mind a városban, mind a környéken nagyon elterjedt sport. Remek futóközösségek alakultak ki, amelyek különféle kis versenyeket szerveznek, kihívásokat alkotnak meg. Itt nem nehéz festői tájakon futni, elég csak pár száz méterre eltávolodni a lakásunktól.

Ezeket a szempontokat vettük figyelembe, amikor megálmodtuk a Running Festival Csíkszereda futófesztiválunkat. Az idén második alkalommal megrendezésre kerülő két napos rendezvénnyel profi- és amatőr, aszfalt- és terepfutókat, de családokat is megcélzunk.

Lesz terepfutó verseny, maraton, félmaraton, maraton váltó, illetve egy kisebb családi verseny, egy 5-km-s táv, sőt idén már egy 10 km-s táv is a városban.
A verseny fővédnökei Novák Eduárd, ifjúsági- és sportminiszter, Szabó Gabriela többszörös atlétika bajnok, illetve Adrian Teslovan többszörös ralibajnok.

Az egyes távok útvonalait úgy választottuk meg, hogy a futók ízelítőt kapjanak a város és a közvetlen környék legszebb látnivalóiból - ????‍♀️ a városközpontból indulva elszaladnak a Márton Áron Főgimnázium impozáns épülete előtt, amelyet az 1900-as évek elején építettek, majd Csíkpálfalva és Delne felé veszik az irányt, ahonnan láthatják, milyen távolról a híres Egyes-kő, majd Csomortánon áthaladva Somlyó hegyében gyönyörködhetnek, hogy aztán a városba visszatérve elhaladjanak a Kárpát-medence legnagyobb katolikus zarándoklata közzéppontjául szolgáló Szűz Mária kegyszobrot őrző kegytemplom előtt Csíksomlyón. 2019-ben Ferenc pápa is ellátogatott ide, az általa adományozott aranyrózsa ma a kegyszobor mellett látható.  Tovább haladva a versenyzők elszaladnak az 1600-as években reneszánsz stílusban épült Mikó-vár előtt, majd a híres csíki hoki bölcsője, a Vákár Lajos műjégpálya mellett is. ????‍♀️ A terepfutás útvonala is Csíksomlyón, a pünkösdi búcsúról ismert Hármashalom oltár melletti hegyen lesz. Sor kerül pasta partyra, illetve a versenyzők helyi zenekarok zenéjébe is belehallgathatnak. Verseny előtt és után az ide érkezők megtekinthetik a Csíki Székely Múzeum állandó kiállításait, úszhatnak egyet a Csíki Csobbanóban, megkóstolhatják a helyi éttermek változatos specialitásait, és a helyi futók segítségével akár kocoghatnak is egy kis verseny előtti bemelegítőt a városban.

A versenyre a nevezés áprilisban indul, kövessék a www.runningfestival.ro weboldalt.

Bővebben
Esemenyek 2023 Runing Festival