chevron_right
Helyi hivatalos közlöny

Petőfi-potomság

Udvarhely Néptáncműhely néptánc előadás
calendar
Városi Művelődési Ház
Esemenyek 2023 Petofipotomsag

Petőfi Sándor halálát manapság is rejtély övezi. A számtalan keletkezett legenda között van egy, amely az idő múltával önmagát cáfolta, de akkoriban, 1902-ben felkavarta Székelykeresztúr kisváros hangulatát. Petőfi innen, ebből a kisvárosból indult el utolsó útjára a segesvári csatába, és talán „ide is tért vissza, meghalni”. 

Bálint Dani színes egyben groteszk történetén keresztül, reflektálni szeretnénk Petőfi költői és emberi nagyságára. Élete, eszméi, cselekedetei, világnézete, teljes költészete példája lehet a mai reményt és identitást kereső magyarságnak és a szabadságot vágyó nemzeteknek. A potomság szó azért szerepel a címben, mert feltételezés szerint ez volt az utolsó szó, amit élő emberrel váltott, amikor figyelmeztették a fehéregyházi csatában, hogy a kozákok áttörték a székely védővonalat, és hamarosan hozzá érnek. 

Koreográfus-rendező: László Csaba
Előadják: Az Udvarhely Néptáncműhely táncosai
Díszlet, jelmeztervező: Krisztina Breteanu
Hangfelvételről közreműködik: Kedves zenekar
Táncosok: Antal József, Antal Katalin, Csog Lehel-Zoltán, Faluvégi Erzsébet, Fábián Gergely, Fülöp Csaba, Golicza Bernadett, Hajdó Árpád, Hajdó-Nagy Annamária, Hajdó-Nagy Lóránt, Mátéfi Csaba, Orbán Henrietta, Sipos Réka-Katalin, Szabó Adrienn, Szabó Tamás- Zsolt
Kedves zenekar: Kedves Botond, Kelemen Molnár János, Román Hunor, Szabó Lóránd Győző
Fény: Toásó István
Hang: Zilincki Károly
Táncoktatók: Lőrincz Hortenzia, Golicza Bernadett, Hajdó Árpád, Tőkés Zsolt
Énekoktatók: Antal Katalin, Ványolós András
Zenei szerkesztő: Molnár Szabolcs
Mozi: László Barna
Díszlet, jelmez: Cristina Breteanu
Dramaturgia, szöveg: Dósa Zoltán
Koreográfus, rendező: László Csaba

Köszönet:
Zsigmond Ibolya – történeti hitelesség
Nagy Levente – fúvós zene
Szőcs Annamária, Gál Szilárd – család történet
Székelykeresztúri Molnár István Múzeum – fényképek, dokumentumok

????  Jegyárak: 25 lej - teljes értékű jegy, 15 lej - kedvezményes jegy diákok és nyugdíjasok számára. Csoportos jegyek: felnőtteknek 10 főtől 20 lej, gyerekeknek 10 főtől 10 lej.  

???? A jegyek elővételben megvásárolhatók személyesen a  Csíki Mozi jegypénztárában (Majláth Gusztáv Károly tér, 2, Csíkszereda), illetve a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes székhelyén (Temesvári sugárút 6. szám), a 0749417123-as telefonszámon, és az előadás előtt egy órával a helyszínen. 

???? Jegyek online: https://www.bilete.ro/petofi-potomsag/

Bővebben
Esemenyek 2023 Petofipotomsag