chevron_right
Helyi hivatalos közlöny

Kígyók, sárkányok, griffmadarak

időszakos kiállítás népművészet
calendar
Csíki Székely Múzeum
Esemenyek 2024 Csikimuzeum Kigyok

A Csíki Székely Múzeum Kígyók, sárkányok, griffmadarak című kiállítása egy olyan népművészről – bútorfaragó mesterről és faszobrászról, valamint néhány alkotásáról szól, aki valahogy kitörlődött a csíkiak emlékezetéből.

Kristó János, bútorfaragó-faszobrász 1864. július 24-én született Csíkkozmáson. Édesapja, Kristó Lajos az egyházi anyakönyv bejegyzése szerint lagenarius (palackkészítő, palackos, túróborító-faragó) volt, akitől János már gyermekkorában elleshetett egyet s mást a famegmunkálás fortélyaiból. Az asztalosmesterséget és a fafaragást magas szinten Kolozsváron sajátította el. 1930-ban Domokos Pál Péter, Nagy Imre és Vámszer Géza felkérésére Kristó a csíksomlyói pünkösdi Egyház- és Népművészeti Kiállításon vett részt kész munkáival, és a közönség előtt bemutatta az alkotás folyamatát is.

Kristó János, mint műbútorasztalos és fafaragó-faszobrász népművész 1930-1945 között vált ismertté és híressé alkotásaival Csíkban, Erdélyben és Magyarországon, az általa készített bútorokat és egyéb faragott tárgyakat Bethlen Mária grófnő állította ki Románia és Magyarország nagyobb városaiban. Az öreg mester gondolkodószéket készített többek között Kodály Zoltánnak és Tamási Áronnak, valamint szobabútort Nagy Imre csíkzsögödi festőművésznek. Ez utóbbiak a kiállításon is megtekinthetők lesznek.

A Magyar Géniusz Program keretében megvalósuló Kígyók, sárkányok, griffmadarak című Kristó János emlékkiállítás kurátora Málnási Levente, a Csíki Székely Múzeum néprajzos-muzeológusa.

A kiállítás 2024. május 31-ig látogatható a Csíki Székely Múzeumban.

Bővebben
Esemenyek 2024 Csikimuzeum Kigyok