chevron_right
Monitorul oficial local

COORDONATOAREA UCIR: MIERCUREA-CIUC ESTE UN PUNCT DE REFERINȚĂ LA NIVEL NAȚIONAL

Nepszamlalas Csikszereda Etalon

Miercurea Ciuc și județul Harghita sunt considerate etalon la nivel național în contextul etapei de autorencesământ – a declarat Silvia Pisică, coordonatoarea Unităţii de Coordonare şi Implementare a Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor 2021 (UCIR) cu ocazia vizitei sale de astăzi desfășurate în Miercurea Ciuc. După cum a explicat, contextul vizitei sale este procentul mare de participare a populației la recensământ.

Silvia Pisică, coordonatoarea UCIR și Anda Finți, care se ocupă de finanțele aceleiași organizații, au făcut o vizită neașteptată în orașul nostru pentru a afla motivele exploziei procentului de participare din ultimele săptămâni la faza de autorecenzare. Oaspeții, în cadrul unei conferințe de  presă organizate în comun cu primarul Korodi Attila, au lăudat succesul campaniei de recensământ la nivel local și județean. La eveniment a participat și  președintele Consiliului Județean, Borboly Csaba respectiv Maria Abos, conducătorul Institutului Județean de Statistică Harghita

Korodi Attila a explicat faptul că 66% din populația din Miercurea-Ciuc a folosit opțiunea de autorecenzare și doar o treime din aceștia au recurs la folosirea de asistență oferită de recenzorii din punctele ARA.

"Nu știu cât de mult sunteți conștienți de acest lucru, dar sunteți un exemplu pentru întreaga țară, ar trebui să fiți mândri de această rată" - a spus Silvia Pisică, subliniind că datele obținute în urma recensământului sunt folosite întotdeauna pentru a pregăti decizii politice și strategii de îmbunătățire a nivelului de trai, iar datele colectate nu sunt folosite în alte scopuri.

Potrivit lui Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, creșterea explozivă poate fi explicată prin încrederea manifestată de populație în instituțiile din județ, prin comunicarea bună între instituțiile care participă în această campanie, și, nu în ultimul rând, succesul campaniei de comunicare derulată de către  Primăria Miercurea-Ciuc.

În privința datelor de participare, la începutul lunii aprilie procentul celor care au completat chestionarele online în Miercurea-Ciuc era de 13%, în timp ce la nivelul întregului județ acest procent era de 14%. La momentul conferinței de presă datele arată un procent de 66% la nivelul municipiului, respectiv de peste 60% în județ. Județul Harghita se află pe locul doi în țară după județul Brașov, în timp ce Miercurea-Ciuc se află în primele cinci locuri în clasamentul reședințelor de județ.

„Nu știm la ce procentaj se va ajunge până la sfârșitul etapei de autorecenzare în Miercurea-Ciuc. Încercăm să identificăm grupurile țintă la care nu am ajuns încă prin campania noastră de comunicare, și ne pregătim pentru următoarea etapă” - a declarat Korodi Attila.

Nepszamlalas Csikszereda Etalon