ŞTIRI CONSILIUL LOCAL PRIMĂRIA INFORMAŢII DE INTERES PUBLIC INSTITUŢII

DECLARAŢIE


Consiliul Local al Municipiului Miercurea Ciuc a luat act cu indignare de afirmaţiile recente ale preşedintelui României, domnul Klaus Johannis potrivit căreia însuşi faptul că dânsul – ca etnic german – a devenit preşedintele României, demonstrează că problemele legate de drepturile minorităţilor ar fi rezolvate.

Afirmaţia este în flagrantă contradicţie cu realitatea, Convenţia Cadru pentru Protecţia Minorităţilor şi Carta Europeană a Limbilor Regionale şi Minoritare au fost ratificate de ani de zile, însă nu sunt aplicate nici până astăzi. Afirmaţia preşedintelui este infirmată şi de deciziile recente ale instanţelor şi organelor juridice, decizii prin care sunt interzise simbolurile noastre, înlăturate inscripţiile publice în limba maghiară, este naţionalizat Colegiul Reformat Székely Mikó din Sfântu Gheorghe sau paralizată activitatea Liceului Romano Catolic II. Rákóczi Ferenc din Târgu Mureş.

În ţara preşedintelui Johannis puterea de stat a înlăturat steagul secular al oraşului Miercurea Ciuc şi steagul Ţinutului Secuiesc, în timp ce în Suceava la Gura Humorului steagul Bucovinei a fost ridicat pe catarg cu paradă militară.

În ţara preşedintelui Johannis puterea de stat decide, fără nici o bază legală şi în contradicţie cu definiţia dicţionarului apărut sub egida Academiei Române, asupra modului în care se transpune în limba maghiară cuvântul „primărie”.

În ţara preşedintelui Johannis puterea de stat înlătură, pe bază de scenariu dinainte stabilit, pe bandă rulantă denumirile şi inscripţiile publice în limba maghiară şi tot ceea ce simbolizează diversitatea comunitară în mod instituţional.

În calitate de conducători aleşi ai urbei şi cetăţeni europeni dorim să trăim în România lucrului bine făcut, o ţară a încrederii şi respectului comunitar. Luăm act şi punem în aplicare hotărârile justiţiei, dar protestăm şi vom protesta ori de câte ori va fi necesar faţă de orice demers care pune în pericol sau îngrădeşte identitatea noastră comunitară, drepturile noastre garantate de Constituţie şi de tratatele internaţionale la care România este parte.

Consiliul Local al Municipiului Miercurea Ciuc se delimitează şi pe această cale de afirmaţiile voit-derutante ale domnului preşedinte Klaus Johannis şi face apel la acesta ca în locul dezinformării, act de altfel nedemn de un om de stat, să militeze pentru garantarea legală şi practică a drepturilor lingvistice şi comunitare ale minorităţilor în spiritul Declaraţiei din Alba Iulia.

[înapoi]

Ofertă de programe

IUN  
08
MAI  
27
MAR  
13
FEB  
28
OCT ZIUA INTERNAŢIONALĂ A PERSOANELOR VÂRSTNICE - Spectacol festiv
01

 PUBLICAŢII DESPRE ORAŞ


  GALERIE FOTO