ŞTIRI CONSILIUL LOCAL PRIMĂRIA INFORMAŢII DE INTERES PUBLIC INSTITUŢII

Serviciul de deszăpezire constă în curăţarea zăpezii (şi transportul, dacă este necesar) de pe arterele de circulaţie, trotuare şi alte domenii publice, precum şi menţinerea în bună funcţiune a acestora pe timp de iarnă, polei, ninsoare sau de îngheţ. Activitatea se execută ziua şi noaptea, în funcţie de necesitate, şi are ca scop menţinerea în stare practicabilă a arterelor de circulaţie, cuprinzând următorul ciclu de operaţii:

a) curăţatul mecanizat al zăpezii şi pluguitul

b) combaterea poleiului prin împrăştierea de material antiderapant mecanizat din utilaje speciale

c) curăţarea de zăpadă-gheaţă a gurilor de scurgere din reţeaua de canalizare

d) încărcarea şi transportul zăpezii

 

Curăţatul, încărcatul mecanizat şi pluguitul zăpezii

Curăţatul mecanizat al zăpezii constă în periatul mecanic al zăpezii, pluguitul zăpezii, încărcatul, transportul şi descărcatul zăpezii la locul indicat de beneficiar. Prin periatul mecanic al zăpezii se înţelege îndepărtarea acesteia de pe suprafeţele de circulaţie cu ajutorul periilor mecanice montate pe autovehicule. Pluguitul se aplică pe străzi unde grosimea stratului de zăpadă depăşeşte în general 2 cm.

Activitatea de deszăpezire începe la începerea ninsorii cu aşternerea preventivă a materialului antiderapant şi se continuă cu pluguitul dacă stratul de zăpadă necesită această intervenţie. Arterele principale de circulaţie vor fi practicabile în termen de 4 ore de la încetarea ninsorii, arterele secundare de circulaţie vor fi practicabile în termen de 12 ore după încetarea ninsorii. Trotuarele şi trecerile de pietoni vor fi curăţate în timp de 12 ore de la încetarea ninsorii. Încărcatul şi transportul zăpezii se face din locurile unde cantitatea mare de zăpadă stânjăneşte circulaţia autovehiculelor şi pietonilor. Operatorul listează locaţiile cu probleme şi propune spre aprobare beneficiarului după care se trece la încărcarea şi transportarea zăpezii, care necesită instituirea restricţie de circulaţie cu sprijinirea poliţiei municipale.

 

Curăţatul manual al zăpezii de pe trotuare

Prestaţia constă din strângerea zăpezii în grămezi, la distanţe de 10-15 m, în zone unde nu se stănjeneşte circulaţia auto sau de pietoni şi nu sunt afectate utilităţile domeniului public. Curăţatul manual a gheţii se execută prin spargere sau tăiere, cu dispozitive şi scule speciale, fără a deteriora suprafaţa curăţată. Activitatea se va executa ziua sau noaptea, în funcţie de necesitate.

 

Combaterea poleiului

Activitatea se face cu scopul măririi coeficientului de aderenţă al autovehiculelor faţă de drum. Combaterea poleiului se face astfel:

a) cu amestec de NaCl preumezită cu CaCl pe străzile şi trotuarele asfaltate

b) cu sort la nivelul de străzilor pietruite şi Harghita-Băi

c) cu saramură (NaCl) sau alte alternative propuse (clorură de sodiu)

Dozajul material antiderapant este următor:

  1. prevenirea formării gheţii: 30–35 gram/m²
  2. polei, gheaţă, zăpadă şi lapoviţă: 40–45 gram/m²

Prestaţia se face cu utilaje speciale sau manual şi se efectuează în special în pante, poduri, intersecţii, staţiile mijloacelor de transport în comun, pieţe, artere de circulaţie etc. Activitatea se execută ziua sau noaptea, în funcţie de necesitate.

 

Curăţarea gurilor de scurgere

Operatorul efectuează curăţarea de zăpadă-gheaţă gurile de scurgere în reţeua de canalizare, pentru a asigura scurgerea apei rezultate în urma topirii zăpezii, dacă condiţiile meteorologice sunt de aşa natură.

Ofertă de programe

SEP  
21
SEP FILMTETTFESZT – POVEŞTI MĂRUNTE
20
SEP FILMTETTFESZT – ÎN LINIŞTE
20
SEP FILMTETTFESZT – PĂLĂRIETARE ŞI NASDECARTOF
19
SEP FILMTETTFESZT – EDEN
19

 PUBLICAŢII DESPRE ORAŞ


  GALERIE FOTO